32 KM DE VIA AL COSTAT DEL RIU CONGO

Bru Rovira

Malgrat el rovell que es menja la pintura, encara es pot distingir el color groc del que havia estat la cabina d’un camió. El maquinista, apoltronat al seient del conductor, els ulls entelats per l’alcohol, somriu aferrant el volant. Un volant immens que no serveix per a res, però que el deu ajudar a tenir la sensació de control. La pensada d’encastar una cabina de camió sobre el vagó, amb el seu motor de gasoil fent girar l’eix de les rodes del tren —no tinc ni idea de com ho aconsegueix—, ha estat cosa del comandant Shuma.
En Shuma és un antic militar de l’exèrcit governamental congolès. Un noi d’uns vint-i-cinc anys que va començar la vida de les armes com a nen soldat. Ara dirigeix les forces rebels que controlen aquesta part del territori. Som a l’any 2003. He arribat a Kongolo —una població situada al costat del riu Congo, camí de l’antiga via del tren de Lubumbashi a Kisangani— en mig d’una guerra que no s’acaba mai. Alguns la coneixen com la Primera Guerra Mundial Africana.
Dues dates precedeixen aquesta guerra, la preparen i l’alimenten: l’any 1994, amb el genocidi a Ruanda, i l’any 1996, quan Ruanda i Uganda emprenen una operació de neteja de refugiats hutus al Zaire, avui República Democràtica del Congo, i, aliant-se amb l’antic guerriller Kabila —el contacte africà del Che Guevara, que es va presentar a la cita que tenia amb el guerriller cubà conduint un Mercedes—, enderroquen el dictador Mobutu per col·locar a la presidència el mateix Kabila. Aviat, però, l’any 1998, la guerra es converteix en un conflicte global africà dins del territori congolès, en el qual, sobre un fons d’interessos colonials entre la francofonia i l’anglofonia, participen fins a vuit països veïns. D’aquí que se la conegui com la Primera Guerra Mundial Africana.

 

Imatges:  ISSOUF SANOGO / AFP via Getty Images


Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a EL MÓN D'AHIR (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos a la teva llibreria.
Volem créixer i volem fer-ho amb tu!
Subscriu-t'hi