DEL «XINO» AL GAIXAMPLE: L'ODISSEA LGTBI A LA BARCELONA DEL SEGLE XX

Thais Morales González i Carme Pollina Tarrés

Les primeres dècades del segle XX, Barcelona va ser un forat negre que atreia formes de vida alternatives i rebels. L’Exposició Universal del 1888, que marca l’inici de l’arribada del turisme a la ciutat; la guerra del 1914, que, a causa de la neutralitat espanyola, va provocar l’arribada de persones refugiades, desertors, prostitutes, traficants i homes de negocis, i l’Exposició Internacional del 1929 van ser tres motors que van fer créixer Barcelona en molts sentits. Geogràficament, sens dubte, però també, de manera menys material, envers estils de vida diversos, clandestins i tan atractius que van fer de la ciutat, especialment del Districte V o «Barri Xino», un paradís per als gais, les lesbianes i les persones transsexuals i transgènere.

No ens ha de sobtar, doncs, que un periodista de la revista El Defensor del DistritoV, referint-se a un dels locals més famosos de la Barcelona dels anys vint, La Criolla, en fes la descripció següent, que condensa l’ambient de ruptura de la moral tradicional que es vivia a la ciutat: «Vimos ahí, en un continuo hervidero, al señorito depravado con los ojos centelleantes por el abuso de estupefacientes, al tipo clásico del hampa local, marineros ebrios hablando en todas las lenguas del mundo, mujeres escuálidas por el vicio, hombres de voz atiplada con la pechera desabrochada y luciendo debajo de la camisa prendas femeninas de seda de colores chillones; individuos que cuchicheaban con clientes de los tres sexos, y les entregaban más o menos misteriosos paquetitos».

Imatges:  Arxiu Nacional de Catalunya / Fons Gabriel Casas i Galobardes / 4369


Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a EL MÓN D'AHIR (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos a la teva llibreria.
Volem créixer i volem fer-ho amb tu!
Subscriu-t'hi