Diccionari íntim

Emili Manzano

Fa una bona pila d’anys vaig començar a col·leccionar paraules i expressions de la parla popular i familiar de Mallorca que per qualque motiu em semblaven curioses. Agafades al vol d’una conversa (pròpia o aliena) o espigolades entre les meves lectures, les he anat transcrivint així com venien damunt d’un grapat de plaguetes, acompanyades d’alguna breu indicació que fa referència, més que a la seva natura, significat o possible etimologia, a les circumstàncies de la troballa, el lloc o la persona que me l’havia proporcionada. Ja ho dic, és un garbuix de devers un miler d’anotacions on s’hi mesclen formes arcaiques fossilitzades en la llengua contemporània, barbarismes, vulgarismes, neologismes, interjeccions, dites, expressions populars o creacions pintoresques d’un únic individu.

D’un temps ençà he començat a ordenar alfabèticament aquest garbuix amb la curolla de fer-ne un modest treball de dialectologia, que per raó de les meves magres capacitats, i conscient com som de la feinada que ja han fet i fan encara els lingüistes acadèmics, només podria ser considerat com un treball de filologia recreativa, de diletant. El que trobareu a continuació és una primera mostra d’aquest aplec, que no he dubtat a titular com Diccionari íntim. Reconec que diccionari pot sonar una mica estufat o pretensiós, però al manco es pot justificar per l’ordre alfabètic amb què he ordenat les meves captures. I íntim perquè recull i intenta documentar la llengua amb què visc interiorment, la llengua amb què veig el món i convers amb mi mateix.

Imatge: © Xavier Roca Connétable


Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a EL MÓN D'AHIR (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos a la teva llibreria.
Volem créixer i volem fer-ho amb tu!
Subscriu-t'hi