El càstig del cel: l’atac de Barba-rossa a Maó del 1535

Joan Pons

Hi ha una similitud i una diferència entre Ossama bin Laden i els famosos germans Barba-rossa. La similitud és que quan el món es va assabentar dels seus respectius atacs, inesperats i espectaculars, va reaccionar de manera bipolar: Orient ho va fer destil·lant una eufòria esperançada que no va poder ser continguda a places i carrers. Ossama bin Laden i Khair ed-Din Barba-rossa van ser qualificats des del primer moment com a herois. En canvi, a Occident, la reacció va ser diametralment oposada. El que es va manifestar va ser una profunda tristor, ràbia i desig de venjança. Ossama bin Laden i Khair ed-Din Barba-rossa van ser qualificats des del primer moment i sense discussió com dos assassins sense entranyes, com dos botxins embogits pel fanatisme i la religió.

La diferència entre Ossama bin Laden i Khair ed-Din Barba-rossa podem trobar-la en els orígens familiars. Membre d’una rica família saudita el primer —era fill del magnat de la construcció Mohammed bin Laden, mort en un accident d’helicòpter l’any 1967—, descendent d’un miserable barquer el segon.

Imatge:  © Maggie Adrover


Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a EL MÓN D'AHIR (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos a la teva llibreria.
Volem créixer i volem fer-ho amb tu!
Subscriu-t'hi