EL CÒDEX DE MANILA: UN REGAL INACABAT

Manel Ollé

En ple Blitz, el 27 de setembre del 1940, una de les incursions de la Luftwaffe sobre la ciutat de Londres va castigar amb vint-i-dues bombes incendiàries la Holland House de Lord Ilchester, un palau elisabetià de Kensington. Només en va quedar indemne l'ala est, on hi havia la col·lecció d'incunables i còdexs. Part de la biblioteca de la mansió devastada de Lord Ilchester es va posar a subhasta el 10 de juliol del 1947. Entre els que van licitar hi havia Charles Ralph Boxer, historiador de l'acció colonial portuguesa i holandesa i membre destacat dels serveis d'intel·ligència britànics a l'Àsia Oriental. Per tot just setanta lliures, Boxer va adquirir en la subhasta el misteriós i bell manuscrit il·luminat a Manila a la fi del segle XVI que ara coneixem amb el nom de Còdex Boxer. Se'n sabia ben poca cosa, fins que la Lilly Library de la Universitat d'Indiana el va penjar a internet fa pocs anys.                                   

Al Còdex Boxer s'hi copien a mà vint-i-dues descripcions etnogràfiques i narracions geogràfiques de diferents imperis i pobles de l'Àsia Oriental. No se sap qui va encarregar i finançar el llibre, ni qui el va antologar i editar, ni qui va escriure la majoria dels relats. S'hi parla de les illes Mariannes, de les illes Visayas i dels tagals de Luzon, de les illes Moluques, dels estrets de Malacca, d'Atjeh, de Siam, de Taiwan i dels imperis de la Xina i del Japó. Totes les regions i els pobles d'un imaginari Virregnat espanyol de les Índies Orientals.

                                                          

Imatges:  © The Trustees of Indiana University


Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a EL MÓN D'AHIR (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos a la teva llibreria.
Volem créixer i volem fer-ho amb tu!
Subscriu-t'hi