EL CREPUSCLE DE L'ARISTOCRÀCIA. LA DECADÈNCIA DELS LLOBEROLA A VIDA PRIVADA

Josep Maria de Sagarra

LA HISTOÌ€RIA dels Lloberola era una de tantes histoÌ€ries familiars que tenen un final disgustat i pobre, sense una reacció que li doni certa noblesa traÌ€gica o, si més no, una vivacitat escandalosa i pintoresca. Don TomaÌ€s de Lloberola i Serradell, cap de la família, havia vist fondre’s a les seves mans tota la passada grandesa, per a trobar-se convertit en un pobre home desarmat, gris, amb la seva mole insignificant, gairebé anoÌ€nim dintre la geometria uniforme dels pisets de Barcelona.

Hereu d’un patrimoni importantíssim en aparença, peroÌ€ ja esquilmat per les guerres carlines i per les follies del seu pare, gravat d’hipoteques, i havent de pagar llegítimes, llegats i pensions interminables, don TomaÌ€s es va trobar als vint-i-vuit anys amo del seu casalot del carrer de Sant Pere més Baix, amb un títol universitari que no li servia de res, amb una dona grassa i escrupolosa que tampoc no li servia de res, i amb una ignoraÌ€ncia perfecta de tot alloÌ€ que compta per fer ús de les dents i de les ungles, per treure partit de les situacions i, si més no, per conservar la proÌ€pia pell davant les envestides o les moixaines de la ferocitat del proÌ€xim.

En canvi, don TomaÌ€s de Lloberola tenia com a compensació, per a anar tirant, la conscieÌ€ncia de la seva maÌ€gica superioritat, perqueÌ€ venia directa i legítimament de trenta generacions que no havien aixecat mai una palla de terra. Don TomaÌ€s, com a única arma per a defensar-se, esgrimia el seu orgull familiar, sense una punta d’ironia, sense una gota de malícia.

 

Imatges:  © RUN Design / Kippelboy / Wikimedia Commons


Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a EL MÓN D'AHIR (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos a la teva llibreria.
Volem créixer i volem fer-ho amb tu!
Subscriu-t'hi