EL PONT. EL MITE. LA DINAMITA

Àlex Gutiérrez

Hi ha moltes motivacions per sortir de l’escalfor de l’estudi i anar a filmar pel·lícules en escenaris exòtics. La més òbvia és la versemblança: al final, el cartró pedra es nota. Però n’hi ha d’altres. John Ford se n’anava al desert americà a fer westerns perquè, així, els executius de Hollywood no li donaven la tabarra durant els rodatges. John Huston aprofitava per caçar elefants mentre rodava La reina d’Àfrica. Però és David Lean qui té un dels pretextos menys honorables per haver escollit rodar una pel·lícula a Ceilan, l’actual Sri Lanka. Resulta que el director anglès era un seductor empedreït. El seu coguionista, Norman Spencer, assegurava que havia estat amb més de mil dones diferents. Amb sis s’hi va casar, de cinc se’n va divorciar. I si la sisena es va salvar del divorci va ser probablement per una qüestió biològica: Lean, que aleshores tenia vuitanta-dos anys, va morir tan sols quatre mesos i un dia després de casar-s’hi. D’entre totes aquestes separacions, la més agra va ser la de l’actriu Ann Todd. Les condicions econòmiques de l’acord l’estaven dessagnant i, a sobre, devia 20.000 lliures —una fortuna, l’any 1955— a Hisenda. Tot i que Lean ja era un director popular, estava arruïnat. Ni tan sols tenia diners per arreglar-se les dents i fins i tot va acabar empenyorant la seva estimada cigarrera d’or. Quan va descobrir que el fisc no li podia reclamar diners generats per activitats exercides fora del Regne Unit, va tenir clar que aquella era l’empenta definitiva per acceptar la proposta que li havia traslladat el productor Sam Spiegel: filmar l’adaptació de la novel·la El pont sobre el riu Kwai.

Aquesta és la història de quatre ponts: el pont que va trigar nou mesos a ser construït i pocs segons a quedar reduït a estelles; però també el pont imaginat sobre el paper, el pont auxiliar que el públic no va veure i el pont real... que en realitat era de mentida.

 

Imatges: © Columbia Pictures / Youtube

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a EL MÓN D'AHIR (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos a la teva llibreria.
Volem créixer i volem fer-ho amb tu!
Subscriu-t'hi