EL RIU DE LA VIDA

Jordi Serrallonga

La paraula riu és per tot arreu. Forma part intrínseca de les nostres vides en un sentit biològic i cultural. Ara mateix, com a primat Homo sapiens de la jungla d’asfalt, escric aquestes línies flanquejat pels rius Besòs i Llobregat. I si faig una repassada a la meva filmografia de capçalera, hi apareixen títols com The Bridge on the River Kwai (David Lean, 1957), Río Bravo (Howard Hawks, 1959) o Mystic River (Clint Eastwood, 2003). Una altra pel·lícula mítica, Apocalypse Now (Francis Ford Coppola, 1979), se centra en l’accidentada recerca del coronel Kurtz per part del capità Willard, tot remuntant el fictici riu Nung —en realitat, el riu Mekong—. Aquí, el guió s’inspira en un dels llibres més inquietants i colpidors que es puguin llegir: El cor de les tenebres (1899), una novel·la de Joseph Conrad on, un cop més, el relat d’un viatge iniciàtic segueix el recorregut d’un curs fluvial: el del riu Congo.

Cinema, literatura, geografia... parlem del que parlem, sempre apareixeran inevitables referències als rius. Una associació que es remunta als pilars del nostre llinatge evolutiu.

 

Imatges: Google © TerraMetrics

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a EL MÓN D'AHIR (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos a la teva llibreria.
Volem créixer i volem fer-ho amb tu!
Subscriu-t'hi