ICONOGRAFIES CREUADES - LA TURBULÈNCIA SOTA LA SUPERFÍCIE

Xavier Antich

¿Com descobrir l’abast, l’ímpetu o fins i tot el cabal de les aigües subterrànies quan no n’emergeix cap pista visible a la superfície? ¿Com endevinar el lloc del mar on s’originen les onades que acaben produint aquest fenomen que és la mar de fons i que porta l’onatge molt lluny d’on ha començat? ¿Com preveure la commoció que està en l’origen d’un tsunami?

Gilles Deleuze, el pensador de les illes nòmades, deia que, del pensament, més que una genealogia, el que en necessitem és una cartografia i acostumar-nos a fer-ne mapes, tractant les idees i els esdeveniments com elements geogràfics amb els seus accidents. Sempre he pensat que, a més d’una cartografia geogràfica, ens en caldria una de geofísica, per poder incorporar en l’anàlisi de les coses que passen i que pensem el que ens ensenyen la sismologia, la geotermometria, la geodinàmica o la prospecció tectonofísica.

 

Imatge: Wikimedia Commons

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a EL MÓN D'AHIR (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos a la teva llibreria.
Volem créixer i volem fer-ho amb tu!
Subscriu-t'hi