ICONOGRAFIES CREUADES - QUAN LA NATURALESA DE L'ATZAR ESDEVÉ ART

Xavier Antich

Ho va dir Gombrich, que de veure i de mirar, sobretot imatges, en sabia un munt: «L’ull innocent és un mite.» Perquè la visió, com la vida, consisteix a organitzar: «La comesa de l’organisme vivent és organitzar, perquè on hi ha vida no hi ha només esperança, com diu el proverbi, sinó també pors, conjectures, previsions, que discerneixen entre els missatges rebuts i els modelen, assajant i transformant i tornant a assajar.» Aprendre a ordenar i a organitzar, tanmateix, és un aprenentatge difícil, que ens arrenca de la submissió al caos de les dades. «Veure no consisteix només a registrar.» L’emparaven, en una afirmació tan contundent, tots els aprenentatges de la fenomenologia i de la psicologia cognitiva, des de finals del segle XIX. Fins i tot una convicció, descoberta lúcidament ja entre els grecs: que la visió no és un acte passiu, sinó que reclama, del vident, una activitat fonamentalment discriminatòria, que posa ordre on només hi ha desordre, que estableix jerarquies on només hi ha acumulació, que estratifica enmig de l’amuntegament.

Veure, com ja va escriure Aristòtil al Perì psychês [Sobre l’ànima], no és només contemplar el visible a través de la mirada, sinó posseir les formes de les coses visibles a través d’una mirada que tria, selecciona, ordena i prioritza. A través de la visió, posem ordre enmig de les coses en el que, pròpiament, constitueix el fonament que ens permet habitar-les i conviure-hi. Per això, pensava el Filòsof —i aquest pensament recorre vint-i-cinc segles de filosofia occidental—, la mirada no només rep, passivament, formes que existeixen fora d’ella, sinó que, en la mesura que les copsa i aprehèn, forma activament amb elles una imatge visible d’acord amb la naturalesa del seu coneixement representatiu.

 

Imatges:  Marta Holmes / The LIFE Picture Collection via Getty Images

 


Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a EL MÓN D'AHIR (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos a la teva llibreria.
Volem créixer i volem fer-ho amb tu!
Subscriu-t'hi