JUDAPEST

Albert Forns

La transformació radical de Budapest, que passava de ser la capital «del país dels tres milions de captaires» a guanyar-se l’apel·latiu del «París de l’Est», va tenir uns protagonistes ben clars: els jueus de la ciutat.

Amb la desfeta austrohongaresa del 1918 es desferma l’antisemitisme. L’any 1920 el govern impulsa la primera legislació contra els jueus de tot Europa, molt abans que Hitler arribi al poder. Vint anys després, l’Holocaust.

L’any 2004 s’aconsegueix que el districte jueu sigui declarat patrimoni arquitectònic protegit per la UNESCO i s’aturin les demolicions. Però com que no hi ha diners per rehabilitar les façanes, continua la degradació.

És en aquest barri deprimit, despoblat i ple de façanes i palauets mig enrunats que un grup d’artistes inventa els «bars ruïnosos» (ruin bars), la gran aportació hongaresa al lleure del segle XXI.


Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a EL MÓN D'AHIR (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos a la teva llibreria.
Volem créixer i volem fer-ho amb tu!
Subscriu-t'hi