KAPPA. LES CRIATURES FLUVIALS MÉS INSÒLITES DE LES LLEGENDES JAPONESES

Makiko Fukuda

El kappa és un dels éssers fantàstics o yokai més populars al Japó. El mot kappa significa ‘criatura’ ‘que apareix al riu’, però segons la regió se’ls pot anomenar d’altres maneres. Per exemple, a Kyoto en diuen gawataro, a Nara gataro i a la part nord del Japó medochi. Les teories sobre el seu origen també són diferents segons la zona: a la part oest del Japó, es basen en llegendes transmeses des del continent, mentre que a la part est es diu que els kappa provenen d’una nina creada per ajudar els shikigami (esperits invocats per un bruixot) a fer la seva feina.

Físicament el kappa se sol descriure amb la forma d’un nen: es distingeix pel color verd del cos, perquè porta una mena de closca de tortuga a l’esquena i al cap hi du un plat o un clap afaitat i enclotat. Segons diuen, aquest plat o concavitat sempre és ple d’aigua, i si es queda sec o es trenca, el kappa perd la força.

Aquest és l’aspecte típic dels kappa d’avui dia, tot i que abans del segle XVIII sovint se’ls descrivia amb els trets d’un home simi. Diuen que els kappa amb aquesta aparença amfíbia, semblant a una granota o una tortuga de petxina tova xinesa, es van crear perquè la gent d’Edo (l’antic nom de Tòquio) els acceptés millor, ja que a Edo no hi havia muntanyes i estaven més familiaritzats amb els animals de riu. Al segle XIX aquesta imatge es va començar a difondre per tot el Japó i va anar substituint l’antiga representació d’aquest ésser com un home simi.

 

Imatges: Wikimedia Commons

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a EL MÓN D'AHIR (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos a la teva llibreria.
Volem créixer i volem fer-ho amb tu!
Subscriu-t'hi