LA PRIMERA ALCALDESSA

Antoni Dalmau i Ribalta

Filla d’un sabater castellà de feina itinerant, mestra titular del petit municipi de Bellprat, Yarza va ser una de les impulsores del moviment feminista català durant la Segona República.

Va ser alcaldessa durant la polèmica de la Llei de contractes de conreu. Va participar en molts actes defensant la política republicana en matèria agrícola, el laïcisme i l’escola única i obligatòria.

Va entrar a França al gener del 1939 i va ser internada en un dels tristament cèlebres camps de refugiats, des d’on va traslladar-se a Tolosa de Llenguadoc, on va residir, sola i en condicions precàries, fins a la seva mort.

«Quan la dona catalana s’hagi pogut desfer d’aquest llast i, com a fruit de la seva cultura, opinar lliurement sense els consells del capellà, portarà a cap la seva obra revolucionària, que serà, sens dubte, tant o més avançada que la que han dut a terme fins ara els nostres homes.» (La Humanitat, 13-2-1934)


Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a EL MÓN D'AHIR (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos a la teva llibreria.
Volem créixer i volem fer-ho amb tu!
Subscriu-t'hi