LLEGIR AJAGUT COM UNA MULA

Irene Solà

Veniu, veniu, aquí, cabretes. Acosteu- vos. Jaieu. Els contes s’han d’explicar vora el foc. A les fosques. ¿Quant temps fa que ningú us explica un conte? Beeeeee. Veniu, poltres, deixeu que la meva veu de rossinyol us guiï. Bosc endintre. Deixeu que la meva veu de rossinyol us fiqui al riu. L’aigua és fresca! Que la meva veu de rossinyol, canta que canta, us fiqui al riu, i us aguanti el cap sota l’aigua.

Quiets aquí. Tranquils.

Us explicaré la història d’una dona que estava casada amb un ferrer. La ferreria era un tragí de gent tot el dia i, com que no donaven l’abast, tenien llogats un fadrí i un aprenent. Però heus aquí que la ferrera, la gran barjaula, era una bruixa.

A qui li facin nosa els peus de pàgina que els salti, que per això té cames.

Vet aquí un pobre noi que una bruixa va convertir en cavall donant-li formatge. Vet aquí un altre pobre noi que una altra mala bruixa va convertir en cavall fent-li menjar pa.

¿Qui vol una poma?

Hi ha una història d’una dona que no té nom. Hi ha una altra història d’una altra dona que tampoc té nom. I una altra.

Xxxxt. Va. Hi ha més històries que bolets.

Hi ha una història d’una dona de Yarrowfoot que transformava homes en ases i aquests homes també es van venjar, la van convertir en burra, la van ferrar i després la van revendre com a bestiar al seu marit. Hi ha una història d’una dona danesa que va muntar un llaurador d’Ostrel i el va fer anar de quatre potes fins a Tromskirk, a Noruega.

Hi ha una altra història, i aquesta és de debò, provada, amb documents que l’acrediten, i que, precisament per vertadera, és més mentida que totes les altres (o igual), que va passar el 1634, a Lancashire. Un home que es deia Edward Robinson va veure com dos llebrers es convertien en una tal senyora Dickenson i en un veí seu, i com, després d’una conversa, la Dickenson es treia una brida de la butxaca, la sacsejava sobre el cap del noi, i aquest, immediatament, es convertia en ase.

 

Imatges:  © Irene Solà


Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a EL MÓN D'AHIR (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos a la teva llibreria.
Volem créixer i volem fer-ho amb tu!
Subscriu-t'hi