L'ODISSEA DE LA SOUIZ 2

Joan Fontcuberta

La història de la cosmonàutica, sobretot en els seus inicis de risc i aventura, està farcida d'impostures. Entre el que se'ns vol fer creure i els fets acreditats de manera contrastada sol haver-hi una gran diferència. Durant la guerra freda, la propaganda i els avenços militars guiaven el desenvolupament científic i tecnològic. Al bàndol soviètic tot el programa espacial quedava recobert per la boira del misteri, i fins molt més tard no s'han admès oficialment nombrosos accidents mortals que mai s'havien reconegut.                                                

La fallida missió de la Soiuz 2 n'és un cas paradigmàtic. Els fets se situen a l'època en què els Estats Units i l'URSS treballaven contra rellotge per arribar els primers a la Lluna. Les urgències polítiques prevalien sobre les garanties tècniques i la cursa espacial ja s'havia cobrat algunes víctimes. El vol de la Soiuz 1, per exemple, havia acabat en tragèdia: el cosmonauta Vladímir Komarov es va estavellar després de reingressar a l'atmosfera a causa del mal funcionament del paracaigudes.

 

Imatges: © Joan Fontcuberta 


Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a EL MÓN D'AHIR (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos a la teva llibreria.
Volem créixer i volem fer-ho amb tu!
Subscriu-t'hi