MART: UN FAR PER A UN FUTUR PLAUSIBLE

Guillem Anglada-Escudé

La Terra és casa nostra i comença a mostrar símptomes de fatiga. És una situació semblant a la dels experiments de laboratori amb bacteris. Com que els bacteris es dupliquen cada poques hores, inicialment la població experimenta un creixement exponencial, però un cop han ocupat una part significativa de l'espai, els nutrients comencen a minvar, el medi esdevé tòxic, el creixement de la població s'atura i tots els seus components moren al cap de poc.  

Aquestes últimes dècades el creixement de la població mundial ja s'ha anat alentint. Si entre els anys 1900 (1.600 milions) i 2000 (6.100 milions) la població s'havia quadruplicat, la previsió és que el pic s'assoleixi pels volts del 2100, amb una població d'11.000 milions d'habitants (que nomès seria el doble de la que hi havia l'any 2000). Tot i que hi ha altres factors que han influït en aquesta frenada (els països més desenvolupats tenen menys fills), un grapat de dades indiquen que segurament la fatiga en el creixement de la població mundial també està relacionada amb l'esgotament de certs recursos clau.

 

Imatges: NASA / JPL-Caltech


Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a EL MÓN D'AHIR (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos a la teva llibreria.
Volem créixer i volem fer-ho amb tu!
Subscriu-t'hi