NOMENCLÀTOR - ADA

Josep Maria Ganyet

5 de juny del 1833. 1 Dorset Street, Londres. El conegut matemàtic i inventor Charles Babbage celebra una de les seves famoses festes. Entre els presents hi ha Lady Byron i la seva filla Augusta Ada Byron, de disset anys. El fet de ser filla del poeta la converteix en l’atracció per a alguns dels convidats. Altres s’interessen pels ginys de Babbage, entre els quals destaca un autòmat d’una ballarina. L’Ada, en canvi, està fascinada per la Màquina Diferencial, una calculadora mecànica de les dimensions d’un armari, que Babbage exhibeix en una habitació a part. Babbage aplica tres criteris a la tria dels invitats a les seves vetllades: intel·lecte, bellesa i rang. Ada Byron excel·leix en tots tres.

Augusta Ada Byron va néixer el 10 de desembre del 1815 del matrimoni entre Lord Byron i l’aristòcrata Annabella Milbanke. L’Ada va ser l’única filla reconeguda pel poeta. Lord Byron va voler batejar la nena com Augusta Ada en honor de la seva germanastra —i amant— Augusta Leigh. El matrimoni va durar fins poques setmanes abans del naixement de la nena. Annabella va fugir a casa dels seus pares amb la petita Ada farta dels excessos i excentricitats del seu marit. Lord Byron fugiria més tard d’Anglaterra perseguit pels seus creditors, en un viatge d’aventures pel continent que el portaria a morir a la guerra d’independència de Grècia d’un refredat. L’Ada no va conèixer mai el seu pare.

 

Imatges: © Luis Mazón

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a EL MÓN D'AHIR (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos a la teva llibreria.
Volem créixer i volem fer-ho amb tu!
Subscriu-t'hi