NOMENCLÀTOR: DE STEPHEN A WOOLF, I A L'ETERNITAT

Marta Pessarrodona

A mi, escriure avui sobre l'escriptora Virginia Woolf em sembla una mena de redundància. També em provoca un cert enyor dels anys setanta del segle passat, quan m'hi vaig enderiar i, consegüentment, se'm va titllar, pràcticament, de boja. De tota manera, tenia raó i és encara vàlid el que va escriure el poeta T. S. Eliot immediatament després del seu traspàs (a la revista Horizon): que confluïen en la seva vida i personalitat unes circumstàncies irrepetibles. Certament.

Començant per la seva vida, va néixer a Londres el 1882, en el si d'una família upper middle class, és a dir de classe mitjana professional, i va ser el tercer fill d'un matrimoni de vidus. El pare, Leslie Stephen (1832-1904), era un «eminent» victorià i un dels pocs que es va declarar, entre les eminències de l'època, públicament agnòstic. També va ser el creador i primer director d'una eina literària vàlida encara avui: el Dictionary of National Biography (DNB). La mare, Julia Duckworth (1846-1895; Jackson, de soltera), en principi una colonial —nascuda a Calcuta—, havia estat una bellesa fotografiada per la seva tia Julia Margaret Cameron, pionera de la fotografia, i model de pintors prerafaelites (Watts i Burne-Jones) i, naturalment, de professió mestressa de sa casa. Uns antecedents que expliquen, si cal, que Virginia podia tenir influències familiars per abocar-se tant cap a una carrera dins de les arts plàstiques, com va fer la seva germana gran, Vanessa (Bell, de casada, i Nessa familiarment), com literària. En definitiva, quan ella va començar a escriure amb vocació —i ambició— literària la contemplava més d'un segle en què els Stephen havien fet la seva aportació a la llengua i la cultura angleses.

 

Imatges: Wikimedia Commons


Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a EL MÓN D'AHIR (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos a la teva llibreria.
Volem créixer i volem fer-ho amb tu!
Subscriu-t'hi