NOMENCLÀTOR: EL MÉS CATALÀ DELS MITES APÀTRIDES

Sergi Pàmies

L’ENCÀRREC D’AQUEST ARTICLE sobre Ladislau Kubala parteix de la petició de Toni Soler d’explicar qui va ser «el Messi dels nostres pares i dels nostres avis». És una contorsió temporal creativament estimulant per a la qual em declaro, d’entrada, incompetent. Els aficionats que han tingut la sort de viure en directe el naixement, creixement, confirmació, esplendor i apoteosi de Messi com una anomalia longeva, pròspera i feliç saben que la història comença i acaba amb l’argentí. «I punt», que diria Joan Gaspart. L’opulència creada per l’argentí potser explica el narcisisme de les noves generacions, que mantenen amb el passat una indiferència que la brillantor de Messi i l’orgull de sentir-lo com un mite propi ajuden a perpetuar. Dit d’una altra manera: el món d’ahir només els interessa si ells en són, encara que només sigui en la condició d’idòlatres de Messi, protagonistes.

Paradoxa: alguns dels que estem en condicions d’explicar qui va ser Kubala no l’hem vist jugar mai però sí hem assumit el nostre paper de marmessors de la seva llegenda i de com va connectar amb el paisatge moral i polític de la postguerra espanyola i europea. Si intentés recrear el gènere periodístic i escriure un article digne de ser titulat Kubala explicat als meus fills, seria un impostor, perquè el meu Kubala també és el que em van explicar no el meu pare, però sí el meu oncle Pau. És una figura heretada, ja sigui a través del testimoni dels que sí que en van viure la plenitud —Joan Manuel Serrat o Josep Maria Minguella, per posar dos exemples públics—, ja sigui per la immersió en un caldo proustià que forma part del receptari de la nostra educació sentimental.

                                              

Imatges:  © Tobias Gutmann (Face-o-mat)


Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a EL MÓN D'AHIR (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos a la teva llibreria.
Volem créixer i volem fer-ho amb tu!
Subscriu-t'hi