RELATORS DEL COSMOS

Míriam Cano

La nit de Nadal del 1968 Frank Borman, Jim Lovell i Bill Anders, els tres astronautes que formaven la tripulació de l'Apollo 8, eren ben lluny de casa. Faltaven set mesos perquè Neil Armstrong trepitgés la superfície lunar per primer cop i ells, la segona missió amb tripulació del projecte Apollo, eren els encarregats d'avaluar les condicions i el lloc idoni per a l'allunatge. Altres Apollos havien orbitat la Terra abans que ells, però el 8 havia de ser el primer que sortís del camp gravitacional del nostre planeta per entrar al d'un altre astre. Ningú no havia arribat mai tan lluny.                                            

El coet que havia de completar la TLI, la Injecció Translunar —així en van dir, de l'avançada—, va enlairar-se el 21 de desembre. Les converses entre Houston i els astronautes reflecteixen la tensió del moment: fan bromes amb les compres de Nadal, riuen nerviosos, parlen d'esports, de les respectives famílies, es queixen del mal temps. S'ho juguen a tot o res: si surt bé, seran els primers homes que vegin la cara oculta de la Lluna; si surt malament, es perdran per sempre en la immensitat de l'espai.                                            

I surt bé. El 24 de desembre, quan la nau entra a l'òrbita de la Lluna per primer cop, Anders deixa anar un «Oh, Déu meu» tan intens que a Houston es pensen que hi ha problemes. Borman està tan impressionat que interromp els procediments amb el centre de control i només enumera els accidents geogràfics i les regions que pot distingir. Tot alhora: Àfrica i Florida, els Pirineus, l'Atlàntic; és el primer humà que veu el nostre planeta sencer. Des de la Lluna, Anders tira la primera foto de la Terra emergint sobre l'horitzó, com una albada inversa. Tots la tenim al cap.

                                  

Imatges: The New York Public Library


Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a EL MÓN D'AHIR (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos a la teva llibreria.
Volem créixer i volem fer-ho amb tu!
Subscriu-t'hi