THOREAU, DESOBEDIENT PER NATURALESA

Gabi Martínez

ANARQUISTA. IRRESPONSABLE. Això també l’hi han dit. L’han acusat d’individualista i asocial pel fet de proclamar la joia d’estar sol o retirar-se, per exemple, a una cabana a la vora d’un llac a viure lluny de la comunitat. Acusació injusta i imprecisa, perquè, malgrat la fama d’ermità que n’ha transcendit i ell mateix va alimentar després de la seva experiència de dos anys a la cabana i d’un munt de llargues excursions i passejades en solitari per rius, camps i muntanyes, el cert és que sempre va mantenir un contacte estret amb la seva família, amistats i un bon grapat de veïns, que, de fet, sovintegen les pàgines de la seva obra mítica, titulada amb el nom del llac on va viure: Walden. Diuen que, durant els dos anys al Walden, Thoreau anava a sopar regularment a casa del seu admirat Ralph Waldo Emerson, que el va introduir a la filosofia transcendentalista amb converses i, sobretot, a través del seu llibre Nature, on exposa que la realitat es pot comprendre observant la natura, que és «un mestre més fiable que Déu».                                                     

Seguint el panteisme transcendentalista, Thoreau va combregar amb la idea que si Déu és a cada ànima, l’autoritat externa desapareix i aleshores els individus són els únics amos de les seves vides. Només cal aprendre a viure en consonància amb l’entorn silvestre per no acceptar sotmetre’s a venedors de ficcions alienes a una realitat enriquidora i efervescent. Evidentment, aviat va apartar-se de la comunitat cristiana. «Era massa religiós per tenir res a veure amb l’Església», diria sobre ell l’escriptor Henry Miller.

                                                                      

Imatges:  National Portrait Gallery / Wikimedia Commons


Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a EL MÓN D'AHIR (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos a la teva llibreria.
Volem créixer i volem fer-ho amb tu!
Subscriu-t'hi