UNA TROBALLA CASUAL

Ignacio Orovio

L’EXPLORADOR NORD-AMERICÀ Johan Reinhard és famós pel seu descobriment de la Mòmia Juanita, una jove inca de tretze o catorze anys, que va viure fa uns 560 o 570 anys a la zona de l’actual Perú i que Reinhard i l’andinista Miguel Zárate van trobar dins del volcà Ampato el 1995. No és que la trobessin: en el moment precís en què els dos exploradors arribaven a la corona superior de l’olla volcànica, de dins va emergir un centelleig, i no era magma, ni lava, ni cap avís procedent de l’interior de la terra. Va ser un petit senyal visual en la direcció exacta des de la qual tots dos homes miraven cap avall. No buscaven exactament la Juanita, però sí que buscaven alguna mòmia o túmul funerari. ¿Atzar? ¿Els va picar l’ullet des del seu santuari, la tal Juanita, la donzella de gel?

Un descobriment excepcional, que va finançar (i explotar) la revista National Geographic, mecenes de moltes expedicions, i que es va convertir en una mena d’enciclopèdia de la cultura inca. Gràcies a la Juanita coneixem la dieta dels inques, els seus costums, les seves formes de vida, o que tenien avantpassats a... Taiwan i Corea. A més de disset mil quilòmetres i tot un oceà Pacífic de distància.

L’aventura de Reinhard i la Juanita és l’exemple intermedi entre dos vectors (arqueologia i atzar) feliçment relacionats, que han permès fer grans salts en el coneixement de l’antiguitat. Sense cap concessió a l’atzar, hem escollit quatre exemples d’aquest binomi: una persona (Juanita), una obra d’art (la Dama d’Elx), un monument cultural (les coves de Lascaux) i un document (la pedra Rosetta), tots ells oferts pels déus de la sort —la Tique grega, els set shichifukujin japonesos o la Lakxmi hindú, tant se val—, tots ells peces clau dels seus respectius períodes. Sense els seus atzars, en sabríem una mica menys, de nosaltres mateixos. Avui, l’arqueologia defuig l’atzar i en la mesura del possible també la intuïció, que podria ser antecessora, substituta o desig d’atzar.

 

Imatges:  Wikimedia Commons


Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a EL MÓN D'AHIR (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos a la teva llibreria.
Volem créixer i volem fer-ho amb tu!
Subscriu-t'hi