WC. LA METAMORFOSI DE LA LATRINA

Mònica Planas

To keep your houses sweet, cleanse privy vaults: To keep your souls as sweet, mend privy faults.

(Per mantenir netes les seves residències, rentin la cambra de l’excusat / Per mantenir netes les seves consciències, esmenin els pecats que han ocultat.)

 

Aquest poema és de John Harrington, un dels cent fillols de la reina Isabel I d’Anglaterra. Va passar a la història per ser el més desvergonyit, però, sobretot, per haver inventat la tassa del vàter més o menys com la coneixem avui dia. L’actitud desimbolta i les seves converses sobre poesia l’havien situat com un dels membres predilectes de la cort. De fet, va ser la mateixa reina qui el va animar de jove a dedicar-se a l’escriptura, un consell que, més tard, es penediria d’haver-li donat. L’obra de John Harrington va anar pujant de to amb els anys fins a convertir-lo en un escriptor satíric provocador, odiat pels erudits i aplaudit per les classes més populars.      

El 1589, Harrington havia inventat el water closet. Deixava enrere deu segles d’orinals i superava amb escreix uns incipients i rudimentaris sistemes de forats, comunes i clavegueram que, des de la civilització minoica fins a la caiguda de l’Imperi romà, havien intentat sense èxit eliminar els excrements del carrer.

                                              

Imatges:  © Renee Verberne / Unsplash


Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a EL MÓN D'AHIR (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos a la teva llibreria.
Volem créixer i volem fer-ho amb tu!
Subscriu-t'hi